Industrija pića
Industrija pića
Svaki sok, pivo ili flaša vode koju ste konzumirali, vrlo verovatno vam je obezbeđena između ostalog i uz pomoć Reverzne Osmoze. Obrada vode reverznom osmozom doprinosi u velikoj meri industriji proizvodnje pića. Industrije proizvodnje pića koriste reverznu osmozu jer je to najefikasnija metoda pročišćavanja vode. Proces reverzne osmoze je efikasan u uklanjanju uobičajenih nečistoća iz vode, uključujući jone koji formiraju soli, štetne bakterije i praktično sve druge zagadjivače. U globalu, reverzna osmoza smanjuje nivo TDS (ukupan broj rastopljenih materija u vodi) na minimum.
Industrije proizvodnje pića moraju pokazati konstantnost u kvalitetu svojih proizvoda kako bi zaštitile svoje brendove i zadovoljile potrošače.
Ukus, a ponekad i druge karakteristike pića u velikoj meri zavise od vode jer je ona po pravilu glavni sastojak u proizvodnji pića.Od velike je važnosti da voda ispunjava konstantni standard kako bi se održala i konstantnost ukusa, mirisa kao i vizuelni izgled finalnog proizvoda.
Nažalost, kvalitet sirove vode bilo da je ona gradska, bunarska ili iz nekog drugog izvora nije uvek konstantnog i zadovoljavajućeg kvaliteta. Količina rastoplenih materija, odnosno raznih primesa se razlikuje od jedne do druge.
Gradska voda u Srbiji je veoma tvrda i sadrži velike količine naslaga minerala. A drugi izvori mogu biti slankasti, previše kiseli, previše bazni ili sa visokim sadržajem drugih primesa.
Imajući u vidu ove činjenice, važno je na pouzdan i kvalitetan način pripremati vodu za proizvodne procese. Metod filtriranja vode Reverznom Osmozom je idealan za ove svrhe.
Bez konstantnog kvaliteta vode, ukus i kvalitet pića su ugroženi. Reverzna osmoza obezbedjuje konstantnost i kvalitet potreban za proizvodnju pića.
Izdržljivost membrana reverzne osmoze je idealna za obradu vode sa visokim nivoom TDS. Pored njihove izdržljivosti, sistemi reverzne osmoze su takodje fleksibilni i mogu se podesiti za bilo koji potreban nivo filtriranja za bilo koji dovod vode.
Sistemi reverzne osmoze mogu filtrirati sve izvore vode, uključujući svežu vodu, slankastu vodu, gradsku vodu ili čak morsku vodu.Membrane reverzne osmoze se sastoje od gustih polimernih matričnih slojeva. Ovi slojevi su pažljivo dizajnirani da filtriraju i uklanjaju i najsitnije primese kao što su virusi i bakterije. Membrane zapravo zadržavaju i do 99.9% rastvorenih mateija u vodi većih od 0.0001 µm.
Tvrdoća vode je još jedno pitanje koje se postavlja u proizvodnji pića, a na koje reverzna osmoza može da odgovori omekšavanja vode. Sistem reverzne osmoze postiže ovo odbacujući iz vode elemente koji doprinose njenoj tvrdoći. Ti elementi koje reverzne osmoze odbacuje uključuju bakar, mangan, gvoždje, kalcijum i magnezijum. Uz sposobnost smanjenja tvrdoće, reverzna osmoza takodje odbacuje jako naelektrisane materije kao što su anioni koji stvaraju naslage soli.
Kompanije koje proizvode piće se takodje susreću sa izazovom kvaliteta vode u procesu čišćenja boca za piće. Uzimajući u obzir isti koncept iz autoindustrije, što je voda čistija, bolja je za pranje. Elementi tvrdoće se dele i reaguju sa sapunom kako bi formirali nezgodne grudve sapuna. Smanjena tvrdoća vode eliminiše tragove i grudve sapuna u finalnom čistom proizvodu.
Povezana tržišta i namene
- Pivare
- Flaširana voda
- Mlekara
- Proizvodnja hrane
- Pekare
- Led
- Posluživanje hrane
- Mikropivare
- Voda iz aparata
- Voda za piće
- Vinske analize
- Proizvodnja pića
- Hrana i piće
- Restorani
- POE – Priprema na mestu ulaska
- POU – priprema na mestu upotrebe
- Prodavnice vode-oprema za flaširanje
- Prodavnice kafe/čaja
- Kafe/čaj kiosci
Upotreba reverzne osmoze radi obrade vode za ispiranje omogućava ova rešenja i potrebno je manje vode za ispiranje. Proizvodnja bezalkoholnih pića takodje može biti jeftinija. Bezalkoholna pića se prave mešanjem koncentrata i zasladjivača sa vodom. Što je voda čistija, manje je koncentrata potrebno za proizvodnju bezalkoholnih pića. Svestranost sistema reverzne osmoze se vidi u proizvodnji bezalkoholnog piva i vina. Sistem reverzne osmoze nije ograničen samo na filtriranje rastopljenih materija i bakterija; on može otkloniti i alkohol takodje, čime doprinosi širenju tržišta blagoalkoholnih i bezalkoholnih piva i vina.