Desalanizacija

Postupak reverzna osmoze koji uključuje i mehanički predtretman vode na izuzetno visokim pritiscima, sa posebnim membranama koje su u stanju da iz slane vode izbace so i ostale primese koje se normalno nalaze u vodi. Desalinizacija predstavlja odsoljavanja vode odnosno smanjenja udela minerala iz vode u cilju dobijanja pitke vode, tehničke ili vode za navodnjavanje.Jedan metar kubni morske vode sadrži oko 40 miliona minerala, ukupno otopljene materije, neorganskih i organskih soli (najčešće su to katjoni kalcijum, magnezijum, natrijum i kalijum, i anjoni: karbonati, bikarbonati, hloridi, sulfati i nitrati) prisutni u vodi koje prema nekim istraživanjima mogu da povećaju mogućnost nastanka najrazličitijih bolesti. Skraćeni naziv za ove materije je TSD (Total Dissolved Solids). Takođe, potpuno odsustvo TDS-a čini da je voda neukusna i da ima bljutav ukus.

Glavni zadataka desalinizacije vode je svođenje nivoa određenih sastojaka TDS-a (hlorida, sulfata, magnezijuma, kalcijuma i karbonata) u određene granice kvaliteta pitke i tehnološke vode, potrebne za korištenje stanovništvu i industriji.

Postupkom reverzne osmoze postiže se odličan efekat desalinizacije, približno 98-99%. Veoma je bitno napomenuti da kao metod reverzne osmoze, ovaj postupak ne zagađuje okolinu a otpadna voda najčešće ne treba dodatno da se tretira pre ispuštanja.

Desalinizacija se obavlja u tri faze:

1.       Predtretman – dezinfekcija, filtracija

2.       Desalinizacija – metodom reverne osmoze dobijamo permeat i koncentrat

3.       Posttretman  - korekcija Ph vrednosti i hlorisanje ukoliko postoji potreba za tim


Ukoliko imate pitanje ili zahtev vezan za brodske sisteme, sisteme malih, srednjih ili velikih kapaciteta kontaktirajte nas putem LINKA

Desalanizacija